הסכם הממון, הוא בדרך-כלל הדבר האחרון שבני הזוג רוצים לחשוב עליו רגע לפני הצעידה לחופה: האולם, המשפחה והחברים, האושר ועושר שמחכה להם באופק והלבבות שזורחים להם בעיניים – מסמאים אותם מלראות את הקריטיות והעומק שהמסמך המשפטי הזה תורם למערכת היחסים שלהם – בטווח הרחוק.

הסכם ממון הוא מסמך משפטי, שמטרתו היא לסייע לבני הזוג להגיע אל עמק השווה בשפע נושאים שנוגעים לחייהם, טרם יום הנישואין או לאחריו: בניגוד להטעיות שנחשפות בפנינו פעמים רבות בטלוויזיה, הסכמי ממון נוגעים במגוון של נושאים שמתקשרים לחיי הנישואין, להתנהלות שוטפת ורגועה במהלכם ואף, במידה ולמרבה הצער היחסים "עלו על שרטון", לייעל ולהקל על תהליך הגירושין עבור הזוג ועבור הילדים.

כיום, נחתמים שני סוגים של הסכמי ממון בארצנו-

הסכם ממון טרם נישואין 

הסכם ממון טרם נישואין הוא ההסכם שרובכם מכירים: הוא מסייע לעגן בחוק את הצרכים שלכם ושל בני הזוג שלכם. 

הדיון העיקרי, ינוע סביב נושא חלוקת הרכוש:

  • מהו הרכוש אשר ברשותכם כיום, האם אתם רוצים לשמור חזקה עליו וכיצד תרצו לחלק אותו, במקרה של פרידה או מוות

  • מה יעלה בגורל הרכוש וההון המשותף שתצברו ביחד, במקרה של פרידה או מוות

  • מה תהיה חלוקת המזונות ומה יהיה הסדר הגירושין, במידה והנישואים לא יסתיימו בעין יפה בעיני שני הצדדים

  • כל נושא שעולה על דעתכם והייתם רוצים להסדיר טרם יום הכלולות – משום שמדובר בחוזה אישי ביניכם, אם ישנם איסורים, פריבילגיות, חוקים או כללים שהייתם רוצים לעגן בחוק – זוהי ההזדמנות שלכם

הסכמי ממון טרם יום הנישואין, אינם מאפשרים להכליל בחוזה ילדים שעדיין לא נולדו או את תהליך הטיפול בהם. רק לאחר שייוולדו לכם ילדים, תוכלו להגדיר מדיניות זו בחוזה.

הסכמי ממון טרם החופה עשויים להיות מלחיצים, לא נעימים ופעמים רבות אף מלאי כעס ואמוציות; לא פשוט לדון בתום תהליך הנישואין, טרם התחלתו. ועם זאת, כיום מדובר בתהליך שאינטגרלי לחייכם, משום שהוא מסייע להגן עליכם בעתיד הרחוק, מבטיח כי אתם מבינים היטב את מערכת היחסים אליה אתם נכנסים ואף יקל עליכם משמעותית, במקרה של פרידה בעתיד. 

האמת היא שהסכמי ממון נועדו לסייע לזוג לחזק את הקשר שלהם טרם יום הנישואין, על ידי ביסוס חוקים וכללים מנחים שיסייעו להם ללמוד כיצד חיי הנישואין שלהם יתנהלו יחד, להכיר את הציפיות של האחר ולצעוד אל עבר החופה – כאשר כל השיחות הקשות, הרגעים המתסכלים והנושאים המרתיעים כבר מאחוריהם – מוכנים אל עבר חיים של אושר ועושר.

אם אתם מרגישים כי הדיונים ביניכם הופכים קשים מנשוא או נתקלים באי-הסכמה שאינה פשוטה, כדאי ואף מומלץ כי תפנו לעורכי דין ו/או למגשר, שיסייעו לכם למצוא את עמק השווה ולשוב ליהנות ממערכת יחסים על מי מנוחות. 

הסכם ממון טרם נישואין, ניתן לאשר על ידי נוטריון או בית המשפט לענייני משפחה. בדרך-כלל, תמיד מומלץ לפנות אל בית המשפט, שכן השופט דואג לבחון את ההסכם מקרוב, מוודא כי אין בו עוולות וכי הוא הוגן כלפי שני הצדדים. הוא אף מאשרר כי שניכם כבני זוג, מבינים היטב את ההשלכות של הסכם זה ועל ידי כך, מסייע להבטיח כי הוא אכן יחזק את הקשר שלכם בעתיד.

הסכם ממון לאחר נישואין ועבור ידועים בציבור

במידה ועדיין לא חתמתם על הסכם ממון, כיום מאוד נפוץ לערוך חוזה שכזה גם לאחר יום החתונה או לאחר חתימה על חוזה ידועים בציבור – בכדי להסדיר את נושא הרכוש ובנוסף, את אינספור הסוגיות שנוצרו במהלך חיי הנישואים המשותפים.

זוגות נשואים יודעים היטב כי מרגע החתונה, הם צברו הרבה יותר מנכסים משותפים: ילדים, נקודות פנסיה, עסקים ואולי אפילו הסדרים סנטימנטליים – כולם יכולים להיות מאוגדים תחת הסכם ממון ברור והוגן.

מעבר לחלוקת הרכוש, זוגות נשואים וזוגות ידועים בציבור יכולים לכלול בהסכם את הדברים הבאים:

  • חינוך הילדים – במקרה שנולדו ילדים, הורים יכולים להכתיב בחוזה את האופן שבו היו רוצים שהילדים יחונכו, הערכים שעליהם הם רוצים שיגדלו ולבקש מבן הזוג לכבד זאת משפטית
  • משמורת על הילדים ואופן ההתנהלות במקרה של פרידה – לאחר שנולדים ילדים למשפחה, במיוחד כאשר הם קטנים, תהליך חלוקת המשמורת עשוי להיות מאוד מכוער וכואב גם עבור ההורים וגם עבור הילדים. הסכמי ממון מסייעים למנוע את הכאב הזה, על ידי הסדרת חלוקת המשמורת טרם תהליך הגירושין ווידוא כי ישנה הסכמה מלאה של שני הצדדים בנושא
  • חלוקה מחודשת של נכסים משותפים – פיזיים ופיננסיים – במקרה של פרידה
  • פירוט אופן ההתנהלות במקרה של מוות של אחד מבני הזוג או שניהם – הן מבחינת הון והן מבחינת הילדים

הסכם ממון לאחר יום הנישואין, יהיה עליכם לחתום בבית המשפט לענייני משפחה בלבד. אם אתם ידועים בציבור, אתם יכולים להביא את ההסכם בפני נוטריון בלבד ועם זאת, עדיין מאוד מומלץ להביא את החוזה לעיניו של שופט, כך שיוכל לבחון אותו היטב ולוודא כי אתם מבינים את ההשפעה של הסכם מסוג זה על חייכם.

הסכם ממון במקרה של נישואים שניים

כאשר ארבעה מתוך חמישה זוגות מוצאים את עצמם עומדים בפני גירושין, באופן סטטיסטי, אין זה מפתיע כי באותו אופן ישנם זוגות רבים שבוחרים למצוא אהבה חדשה ולהתחתן בשנית.

במקרים מעין אלו, שני הצדדים בדרך-כלל צברו כמות יפה של נכסים, של הון ואף בעלי ילדים משלהם. כתוצאה מכך, הסכם ממון הופך להסכם משמעותי עבור שני הצדדים, אף יותר משהיה בנישואים הראשונים.

  • קיים רכוש רב יותר – במהלך תקופת חיים ארוכה יותר, שניכם צברתם יותר ממון וכעת, עליכם להחליט יחד כזוג אם תרצו לשלב את הנכסים וההון שלכם או לחלופין, תרצו לשמור חזקה פרטית עליהם
  • הבטחת חלקם של הילדים ברכוש ההורה – בדומה לנכסים, רבים מכם ודאי גם עשיתם ילדים, שלהם אתם רוצים עתיד טוב ומבטיח. ברגע שאתם בוחרים לשלב את הנכסים שלכם בשנית, אתם עלולים לסכן את הירושה שלכם ולגזול אותה מילדיכם. חתימה על הסכם ממון שמבטיח כי בני הזוג שלכם אכן יעניקו לילדיכם את הממון המבוקש במקרה של מוות, יסייע להרגיע אתכם ואותם, ואף לחזק את הביטחון שלכם בבני הזוג העתידיים.

יש לציין כי הסכם ממון אינו מהווה צוואה ולכן, כדאי לכם לדאוג ולבסס גם מסמך צוואה חוקי ולאשר אותו בבית המשפט.

נחתום על הסכם ממון בשלום

עריכת הסכם ממון טרם יום החתונה ואף לאחריו, עשויים "להדליק נורות אדומות" בחייהם של בני הזוג שלכם, לגרום לכם לחוש כי מערכת היחסים שלכם שברירית יותר משהיא ולהעלות שאלות קשות, שכלל לא חשבתם שתאלצו להתמודד עמן בשנים הקרובות.

ועם זאת, אין אפשרות להתכחש ליתרונות הרבים הטמונים בבחירה כן לבצע את השלב הזה, כן להעמיד את מערכת היחסים שלכם למבחן קשה ומאתגר – כדי שתצעדו אל עבר החופה נטולי ספקות ודאגות, אלא בטוחים ומלאי שמחה.

אם אתם מרגישים שבני הזוג שלכם מתקשים להבין את החשיבות של ההסכם, נסו להציג בפניהם את "הצד השני של המטבע": לסביר להם כי כפי שהסכם הממון יגן עליכם ועל הרכוש שלכם, כך הוא גם יגן על שלהם ואף יסייע לכם להימנע ממלחמות משפטיות עתידיות או קונפליקטים לא נעימים, שעשויים להיקרות בדרכו של כל זוג נשוי. הרבה יותר פשוט לפתור את הסוגיות הללו טרם "שעת השיא" שלהן ובזכות זאת, שניכם תיהנו מביטחון רב יותר בזוגיות שלכם בטווח הארוך.

בנוסף, זכרו להסביר כי ההחלטה תלויה בשניכם וכי רק לאחר פגישה עם עורך דין מוסמך ומהימן, תחליטו יחד אם ללכת בדרך זו.  

דילוג לתוכן