דיני משפחה הוא תחום נרחב בעולם המשפט, העוסק במעמד המשפחתי ובמעמד האישי של הפרט. כיום, רוב האנשים שפונים לדיני משפחה, עושים זאת כתוצאה מרצון להינשא או להתרגש. המטרה היא להביא להליכים מתורבתים ומהירים ככל האפשר, בהם שני הצדדים מוצאים את עמק השווה בדרך נעימה.

נישואין

הליך הנישואין מהווה בפני עצמו חלק בלתי-נפרד מעולם דיני המשפחה. בעבר, כאשר רציתם למסד את הקשר שלכם, היה עליכם לעשות זאת באמצעות שילוב בין עולם המשפט האזרחי ובין בית הדין הדתי. רק חתימה על מסמכים משפטיים ודתיים (הכתובה) כאחד, הביאו ללגליות ולתקינות של נישואיכם במדינת ישראל.

חלק מהתהליך מחייב כי שני בני הזוג הם יהודים וממין שונה, הופעה בפני רב ושני עדים לפחות, ניהול טקס הנישואין שכולל מנהגים כגון מעמד מתחת לחופה, שתיית יין, החלפת טבעות ושבירת כוס.  

בשנים האחרונות, החלו להתפתח תאים משפחתיים חדשים, שכוללים זוגות הנישאים מעדות שונות, מדתות שונות וממינים שונים. כתוצאה מכך, מערכת המשפט פיתחה דרכים חדשות להגדיר את הזוגות הללו, ללא מעורבות העולם הדתי:

  • נישואים אזרחיים או נישואים פרטיים – נישואים אזרחיים אינם מתרחשים בארץ במלואם, כתוצאה מהיות המדינה שלנו קושרת בין חוקי המשפט ובין חוקי הדת יחד. ועם זאת, כיום ניתן להינשא בחו"ל, לקבל רישיון נישואין ולהירשם במשרד הפנים כזוג נשוי מן המניין.  נישואים פרטיים אף עשויים להתרחש כתוצאה מאי-רצון לשלב בין נכסים או לוותר על קצבאות וזכויות שונות, שמהם אתם זוכים כפרטיים. באותו אופן, אתם תיהנו מחלק מהזכויות והחובות, מהם נהנים רוב הזוגות הנשואים במדינה.
    יש לציין כי אתם לא תקבלו תעודת נישואין יהודית ותעודת הנישואין שלכן לא תתקבל ברבנות הראשית, אך במידה ותרצו להתגרש – יהיה עליכם לעשות זאת דרך הדין הרבני בכל מקרה.
  • סטטוס ידועים בציבור – ידועים בציבור היא אפשרות נוספת לשזור את חייכם בחייו של בן הזוג, בין אם אינכם יכולים להינשא בארץ מכורח החוקים הקיימים ובין אם אינכם שואפים להינשא ולקבל תעודת נישואין, כתוצאה מהצורך לשאת בדין הדת או בחובות אחרות הנובעות ממעמד זה. הזוגות שבוחרים במעמד של ידועים בציבור נהנים מזכויות רבות שמהם נהנים זוגות נשואים, כאשר עליהם אף לעמוד בפני מספר חובות החלות על זוגות נשואים. מדובר בפתרון חיובי מאוד, כאשר הקושי העיקרי בו הוא ביכולת ההוכחה שלו. מפני שמעמד ידועים בציבור אינו מזכה בתעודה, כאשר מתרחשת פרידה לא פשוט להוכיח את המצב, אלא אם כן ניכר כי הזוג אכן ניהל משק בית יחד וקיים יחסי אישות. ללא הוכחות אלה, יתכן וחלק מזכויות הפרידה כדוגמת מזונות, לא בהכרח יאכפו על ידי הדין.

גירושין

אחד התחומים השכיחים ביותר בעולם דיני המשפחה והמעמד האישי, לדאבוננו, הוא אספקט הגירושין. כיום, אחד מתוך שלושה זוגות ישראלים נוטה להתגרש וכתוצאה מכך, עיקר עורכי הדין באספקט דיני המשפחה, פועלים במטרה להביא לתהליך גירושין רגוע ומכובד, שבסופו שני הצדדים יוצאים מרוצים ככל האפשר.

גירושין בהסכמה

גירושין בהסכמה הוא מצב בו שניכם כבני זוג החלטתם שהגיע הזמן כי כל אחד ילך לדרכו. ההחלטה המשותפת, מעניקה לכם יתרון משמעותי בתהליך הגירושין הן מבחינה נפשית והן מבחינה כלכלית.

כאשר אתם בוחרים להתרגש באי-הסכמה, אתם מצביעים בפניכם אינספור אתגרים, אודותיהם נפרט בהמשך. לעומת זאת, כאשר אתם בוחרים להתגרש בהסכמה, התהליך הופך להרבה יותר נעים ומאפשר לכם להיפרד כידידים – מהותי מאוד כאשר ישנם ילדים המעורבים בתהליך הגירושין.

בכדי לפתוח בתהליך, יהיה עליכם לפנות אל מגשר או אל עורך דין גירושין משותף, שיסייע לכם להגיע להסכמות בנושאים העיקריים הבאים:

  • אופן חלוקת הרכוש – טרם יום הנישואין ובמהלך החיים המשותפים שלכם יחד, צברתם הרבה מאוד זיכרונות, אירועים וכמובן גם רכוש: הנכסים שלכם, כלי הרכב שלכם, הממון הנוכחי שלכם וכל הכספים שבזבזתם במהלך השנים. כעת עליכם להחליט כיצד תחלקו ביניכם את הרכוש הזה. במידה ולא חתמתם על הסכם ממון טרם הנישואים הוא במהלכם, יהיה עליכם לדון בכלל הרכוש ואופן החלוקה שלו ולרבות של העסקים שלכם, של הנכסים שלכם ואפילו של הכספים המצויים בחשבון הבנק שלכם.
  • משמורת על הילדים – במהלך נישואין בדרך-כלל גם נולדים ילדים ובמהלך הגירושין, יש להחליט כיצד יתנהלו חייהם של הילדים בתום התהליך: האם יבלו יותר מזמנם אצל אבא או אימא? האם תהיה חלוקה שווה? או שאחד ההורים ייקח על עצמו משמורת מלאה, כתוצאה מאי-יכולת של ההורה השני לטפל בילדים?
    כדאי לכם להגיע להסכמה בנושא באופן אישי ובחדרי חדרים, שכן תהליך הגירושין משפיע מאוד לרעה על ילדים ובמיוחד על ילדים קטנים. בסופו של יום, זכרו כי שניכם אוהבים את הילדים שלכם ורוצים את הטוב ביותר עבורם, כאשר הילדים שלכם רוצים לנסות ולשמור על אווירה חמה ומאוחדת בין המשפחה ככל האפשר.
    במידה ואתם מרגישים כי אתם חצויים בנושא, מאוד מומלץ להיוועץ במגשר או בעורך דין, טרם ההחלקה לפנות לתביעה בבית המשפט, בכדי לחסוך לילדים הרבה כאב לב.
  • מזונות אישה/גבר – בעולם המודרני של היום, ישנם סוגים שונים של משפחות ובין היתר, משפחות שבהן דווקא האישה מכלכלת את הבית ולאו דווקא הגבר. מסיבה זו, כיום נושא המזונות לאישה או לגבר הוא מאוד ספציפי, כאשר מטרתו לקבוע מיהו בעל המאה בבית ועל ידי כך, לוודא כי הצד השני במערכת היחסים יוכל להצליח ולשמור על רמת חיים נורמטיבית, גם עבורו וגם עבור הילדים המעורבים בתהליך.  
  • מזונות ילדים – כאשר הילדים עדיין קטנים וטרם מלאו להם 18 שנים, על אחד ההורים לשלם מזונות לילדים, בכדי להבטיח כי אופן הטיפול בהם מבחינה כלכלית או עדיין הוגן. רוב הפעמים, המזונות הללו יינתנו לבעל המשמורת העיקרית על הילדים. מומלץ לפרט בהסכם הגירושין את סכום המזונות, את מועד התשלום שלהם ואופן ההעברה שלהם. אי-עמידה בכללים אלה, עשויה למנוע ממשלם המזונות את היכולת לראות את ילדיו ולקחת חלק פעיל בחייהם.
    יש לציין כי לפי הדין הדתי, עיקר נושא המזונות לילדים נופל על כתפיו של הגבר, בלי שום התייחסות למצבו הכלכלי או לתפקיד שלו בבית; שעשוי להיות מפרנס עיקרי או עקר בית באותה המידה. כיום בית הדין המשפטי מוצא את הדרכים האזרחיות לנסות ולמצוא את עמק השווה גם עבור גברים שטיפלו בילדים, בזמן שהאם הייתה המפרנסת העיקרית במשפחה. 

כמובן שמדובר בנושאים מאוד "חמים", שלא פשוט להגיע עמם להסכמה מלאה, בייחוד כאשר מעורבים עסקים, נכסים וילדים בתהליך. ועם זאת, מאוד מומלץ לנסות ולהגיע להסדר הגירושין בצורה מתורבתת וידידותית, לא רק בכדי להקל על מצבם הנפשי של הילדים – אלא גם בכדי לחסוך לכם הרבה כסף והרבה כאב ראש.

לאחר שהגעתם להסכמה מלאה בנושאים השונים ועורך הדין שלכם ניסח עבורכם את הסכם הגירושים המתאים, יהיה עליכם לפנות לבית המשפט לענייני המשפחה ולבית הדין הרבני – ולקבל מהם אישור כי הגירושין שלכם אכן תקפים. במידה ואין הסכמה מלאה לגירושין מפני שני הצדדים – בית הדין הרבני יקשה את לבו ויימנע מכם את הגט. זאת משום שלפי ההלכה, גט ניתן אך ורק כאשר שני הצדדים בנישואין מוכנים להתגרש בלב שלם – אין בית הדין הרבני יכפה על בן זוג להתגרש, כאשר הוא איננו בטוח בכך. 

להצהרה זו ישנם מספר מקרים יוצאי דופן, התואמים את חוקי הדת ואת ההסתכלות הדתית על העולם וביניהם נישואים שנמצאה בהם עבירה פלילית, שאחד מבני הזוג סובל ממום או מחלה, אי-מילוי חובתו של הבעל לפרנס את האישה, אי-מילוי חובתה של האישה במלאכות הבית או אי-קיום או מניעה של חיי אישות נורמטיביים.

במידה ואינכם מצליחים להגיע להסכמה או להתגרש כיאות לפי הדין הרבני, יהיה עליכם להגיש תביעות לגירושין אחד כנגד השנייה ולפנות לבית המשפט בנושא. בחירה בהליך זה היא הרבה יותר יקרה, בן מבחינה כלכלית והן מבחינה נפשית, משום שהיא מצריכה משניכם כבני זוג לשכור עורכי דין, להכין תיק אחד נגד השנייה ואף במידה מסוימת, לחשוף את הילדים שלכם לאירועים לא נעימים ואף נלוזים בין ההורים שלהם. 

כיום, לפי חוקי המדינה, בית המשפט מחייב כל זוג נשוי לנסות ולהיפרד בהסכמה, טרם פניה להליך כה אגרסיבי. כאשר אתם חשים כי אין מנוס מהגשת תביעה, השתדלו לגונן על הילדים שלכם מבעוד מועד ולהסביר להם את הנסיבות, להרחיק אותם מבית המשפט ולנסות לשמור על מערכת יחסים בריאה עם בני הזוג שלכם, כך שבעתיד תוכלו לנהל את נושא המשמורת באופן מתורבת ולגדל את הילדים באווירה חמה. 

כל התוכן המצוי במסמך זה אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לו כהגדרתו בחוק ואינו מתיימר להוות ייעוץ כזה.
*** לכל יעוץ פנו עוד היום לעורך הדין אלישע גרינפלד ***

דילוג לתוכן